Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

СЦЕНАРІЙ тематичного свята «Живи та міцній, наша юна Державо» ( До Дня Конституції України)2012.03.26 10:33

СЦЕНАРІЙ тематичного свята «Живи та міцній, наша юна Державо»

=Звучать позивні свята «За Україну, за її волю».= = До макету книжки «Історія Конституції України» підходять двоє ведучих =

- Ми живемо у незалежній країні, ім’я якій Україна. Всі ці роки – то роки нашого воскресіння, єднання, осмислення своєї долі й історії. А перед ними, цими роками незалежності, були століття, якими українці йшли до своєї держави.

- Найвищий закон утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.

- Історики запишуть для прийдешніх поколінь, що в ніч з 27 на 28 червня 1996 року була прийнята і затверджена Конституція України.

= з глибини сцени виходять двоє ведучих

= Живи та міцній Українська Державо!

– Вмирали у битвах мільйони борців,

Щоб стяг синьо-жовтий піднявсь величаво

Й на радість народу віки майорів.

Ми довго в нестерпній неволі ходили,

Хотіли нас зайди зо світу звести,

- Клялись українців загнати в могили

Ординські, московські, й варшавські кати.

В Батурині, Кодні катюги шаліли,

Але не скорився козацький народ,-

У Крутах знайшла наша юнь Термопіли,

Зустрівши навалу північних заброд.

Безсилі збороти червону потвору,

Ми всіяли трупом Росію, Сибір,

Вмирали від мук, від голодного мору

– Ніхто не полічить всіх наших офір.

Боролись ми довго за волю, за право,

Щоб нині твій час, Україно, настав!

Живи та міцній, наша юна Державо,

У дружньому колі свобідних держав!

= під звуки маршу «За світ встали козаченьки», прикордонники вносять в зал прапор, встановлюють на сцені

= Прапор – це державний символ,

Є він у кожної держави;

Це для всіх ознака сили,

Це для всіх ознака слави.

Прапор свій здіймемо гордо,

Ми з ним дужі і єдині,

Ми навіки вже – народом

Українським в Україні.

Слова палкі, мелодія врочиста…

Державний гімн ми знаємо усі.

Для кожного села, містечка, міста

– Це клич один з мільйонів голосів.

Це наша клятва, доповідь священна,

Хай чують друзі й вороги,

Що Україна вічна, незнищенна,

Від неї ясне світло навкруги.

= звучить гімн України = - - До слова запрошуємо ________________________________________ ______________________________________________________________

= звучить помірна музика.

Інсценізація «Вінок» (іде дівчина з терновим вінком в руці). За кадром текст:)

 - Невпинний час страждань, людського болю

Нам відраховує і днини, і хвилини

Вінець терновий, оповивши волю,

Лежав і на чолі, й на серці України.

Культуру, прадідами пещену віками,

Ламав, калічив і кидав у багно,

Розплющив він колючими руками

Ту віру, що народжує добро.

Намірився і дух до рук своїх прибрати,

Страх сіяти і душу засмітить,

Хотів би брата він направити на брата,

І мову батьківську занапастить.

Він міг би довго душі нам косити,

Принижувати і вбивать людину,

Ні, досить цей вінець носити,

Ти долі іншої достойна, Україно!

(Кидає терновий вінок, бере український , одягає на голову дівчинки, яка буде перегортати сторінки книжки). = звучить музика, яка розкриває тему Княжої доби. Дівчинка відкриває сторінку книжки, на якій записано: «Княжа доба, ХІ-ХІІ ст.» і намальовані жовто-синій прапор і тризуб, справа надпис: «Руська правда», рік 1016. =

- Написавши в 1016 році «Правду і Статут», Ярослав Мудрий визнав високе покликання Права і Суду в суспільстві.

- Занепад Київської Русі, пов'язаний передусім із наслідками нашестя татаро-монгольського іга, зупинив процес творення власної державної організації українського народу.

= звучить музика, яка розкриває тему козацьких часів. Дівчинка-україночка перегортає наступну сторінку книги. Зліва записано: «Козацька держава, ХУ-ХУІІ ст.,», зображено тризуб і штандарт Війська Запорозького, справа напис:»Пакти й конституції законів та вільностей Війська Запорозького…» 5 квітня 1710р., при Бендерах, Пилип Орлик».

 - В цій «Конституції» розглядалося питання чіткого означення кордонів держави. - Також закладено принципи управління та діяльності органів державної влади.

- Конституція Пилипа Орлика діяла на Правобережній Україні до 1714 року.

= звуки музики. Дівчинка-україночка перегортає наступну сторінку книги, на якій зліва написано: «Українська народна республіка, 1917-1919рр.», справа надпис:І-ІІ Універсали Центральної Ради України, Михайло Грушевський. Конституція УНР від 28 квітня 1918 р., Акт Соборності України від 22 січня 1919р.» =

- В Українській Народній Республіці проголошено такі демократичні принципи: свобода слова, друку, віросповідання, зборів, недоторканності особи. Відмінено смертну кару. Впроваджено 8-годинний робочий день.

- З огляду на складність ситуації в Україні, Конституція не мала шансів на успіх, та й з огляду права Основний Закон України доби Центральної Ради був недостатньо професійним.

= звучить музика. Дівчинка-україночка перегортає наступну сторінку книги. Зліва написано: «Радянські часи, 1919-1991», намальовано червоно-синій прапор і герб УРСР. Справа записано:»Перша Конституція УРСР – 10 березня 1919рр., Конституції УРСР – 1919р., 1936р., 1978р.».

- Усі чотири Конституції УРСР були документами політичними.

- Ці Конституційні акти з великим застереженням можна віднести до групи основних законів держави.

= Звучить пісня Т. Петриненка «Україна». Дівчинка-україночка перегортає наступну сторінку книги, на якій Намальовано синьо-жовтий прапор і тризуб. Справа надпис: Декларація про державний суверенітет України – 16 липня 1990 р. Прийняття Україною незалежності – 24 серпня 1991р. Прийняття Конституції України – 28 червня 1996р. = -

- Поступ українського народу до утвердження суверенної і незалежної завершився днем прийняття нової Конституції – 28 червня 1996 року.

- Конституційне оформлення незалежності України перетворило український народ з носія суверенітету на його володаря.

- Українська держава посіла серед держав світу осібне і рівне становище Мораль і право, Право і Закон Рушійні сили для життя людини, А їх знання надасть нам вірний тон У розвитку держави – України. Регулювати світ людських стосунків, Впроваджувати державницький процес – Все в Конституції міститься в рахунку: Розумно й чесно твориться прогрес.

- Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони.

- Серед присутніх у нашому залі, напевно, є людини перед якими назріли питання до правових органів. У вас сьогодні є така можливість задати питання ________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

- Для присутніх у залі пропонуємо ділову гру «Бліц-розминку» ( брейн-ринг ? ) Чи знаєш ти?..

Запитання: - - Основний Закон держави – (Конституція). - «Конституція» у перекладі з латинської мови – (Устрій, установлюю). - Універсальна політична форма організації суспільства – (Держава.

- Скажіть давньогрецькою мовою «влада народу» - (Демократія). - Основне і невід’ємне право людини – ( На життя). - Вищий ступінь розвитку живих організмів на землі – (Людина). - Основне джерело права України – (Нормативно-правовий акт).

- Коли була прийнята Перша Конституція в Україні? – - (1710 р. Конституція Пилипа Орлика – Конституція прав і свобод Запорозького війська).

- Коли була прийнята декларація про державний суверенітет України? ( 16 липня 1990 р.). Я маю право жити на Землі, Творити, дихати, учитись, Примножувать багатства всі її, Своєю Україною гордитись.

- До слова запрошуємо сільського голову _________________________ ______________________________________________________________ ( йде розповідь про досягнення Рівненської сільської ради за часи незалежності: розвиток, розбудова, кращі вихідці, підведення підсумків малюнку на асфальті,нагородження народних умільців). = демонструються слайди, йде коментар до них =

Ми, народ, що вийшов із неволі,

Клянемось в благословенну мить

Всі свої тисячолітні болі

В славу України перелить.

Клянемось княжими гробами,

Золотою шаблею Дніпра

– Краще смерть, ніж бути знов рабами,

Хай гряде відродження пора!

Клянемося хлібом і водою.

Що всі мови нашої землі

Житимуть добром – не ворожбою,

В чесному сестринстві, а не в злі.

Клянемось робітними трудами,

Болісними нивами долонь

Краще – смерть, ніж бути знов рабами,

Хай горить очищення вогонь!

Клянемося «Кобзарем» Тараса,

Геніями Лесі і Франка,

Що не зродиться пахолків раса

З крові Гонти і Залізняка.

Клянемося Богом України,

Що вмремо, та не підем в ярмо.

Дух, воскреслий з темної руїни

На наругу в рабство не дамо.

Ми, народ, що вийшов із неволі,

Клянемось в благословенну мить

Стати рівним у народів колі,

На свободі й для свободи жить!

- Існує легенда про Україну. Якось Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність і красу, угорці любов до господарювання, німці – дисципліну і порядок, народ Росії – владність, Польщі – здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики…

- Обдарувавши всіх, підвівся Господь Бог зі святого трону і раптом побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута у вишивану сорочку, Руса коса переплетена стрічкою, а на голові багрянів вінок з червоної калини.

- Хто ти? Чого плачеш? – запитав Господь. - Я – Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові і пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з вдів та сиріт, у своїй хаті нема правди й волі. - Чого ж ти не підійшла до мене раніше? Я всі таланти вже пороздавав. Як же зарадити твоєму горю?

- Дівчина хотіла вже йти, та Господь Бог, піднявши правицю, зупинив її:

- Є у мене найцінніший дар, який уславить тебе на цілий світ. Це – пісня. - Узяла дівчина України дарунок і міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому і з ясним обличчям і вірою понесла пісню в народ.

= концертна програма =

1. Музика народна на вірші Т.Г.Шевченка «Кажуть люди…» Виконує солістка Любомльського РБК Вікторія Степанюк.

2. Муз. М.Вольського, сл. О. Богачука «Україна» Виконує народний аматорський вокальний колектив «Надія» Рівненського СБК Керівник Надія Козачук.

3. Музика та слова О. Смика «Маленька Батьківщина».

4. Муз. та сл. Наталії Май «Червона калина» Виконує_______________________________________

5. Український народний танець «Кучерики» Виконує танцювальний колектив «Золоті крилечка» Рівненської ЗОШ Керівник Алла Кнігініцька.

6. Муз. Г. Васіної, сл.. Л. Лозінської «Українська родина» Ми щасливий народ і щасливими будем довіку, Україна, як мати, на цілому світі одна, Україно моя, ти перлина віків споконвіку, Україно, - ти пісня моя.

7. Муз. П. Мрежука, сл. В. Крищенка «Я – України син» Виконує соліст РБК Сергій Шафран. Я народ, я творець Конституції, І тому я підношу, як стяг, Як здобуток всіх літ революції, Конституцію миру й звитяг = звучить марш, виноситься прапор. =

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"