Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Краю милий, моя Україно…2012.11.22 15:54

 У фойє театру розміщена виставка робіт майстрів народного мистецтва Волині «Уклін Тарасові»: вишиті портрети Тараса Шевченка та слова з «Заповіту»; малюнки учасників Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!»; на столах, накритих полотном, різноманіття «Кобзарів» різних видань із фондів Волинського краєзнавчого музею, обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, приватних бібліотек. Виставку «Кобзарів» прикрашають вислови: «Тарасові слова – правда жива», «Тарасів «Кобзар» – народу великий дар», «Тарасів «Заповіт» облетів увесь світ», «Тараса думки будуть жити віки», «Шевченкові твори сяють, мов ясні зорі», «Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став» 

 Впродовж виставки звучить бандура. 

Сцена відкрита. Концертна програма розпочинається прологом у виконанні артистів академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка та чоловічого вокального квартету «Акорд». 
 
Сцена закривається, виходять ведучі. 

Ведуча. Кожному народові Бог дав величну постать, котра була б проявом його душі, його зорею… 

Ведучий. В українців такою постаттю є Тарас Шевченко – Велетень Духу, український Мойсей, Пророк, Батько, Кобзар… 

Ведуча. Тарас... Просторо в цьому імені. У ньому вся історія наша, все наше буття. Уявити себе без Шевченка – все одно, що без неба. Він – наш всесвіт. Нас просто не існує без нього: Шевченко – це Україна. І не знайти такого анато¬мічного скальпеля, який би міг відділити одне від одного. Це … на всі часи, доки й світу. 

Ведучий. Шевченко – явище унікальне. Він – вершинна парость родового дерева нашої нації і хранитель духу народного. Він – той, хто дивиться на людей душею… 

Ведуча. В Україні і на всіх континентах світу Шевченку встановлено понад тисячу двісті пам’ятників. До них приходять сотні і сотні тисяч людей, щоб віддати свою пошану Кобзареві.

Ведучий. Сьогодні свій мистецький доробок дарують Тарасові Шевченку творчі колективи Волині. 
Відкривається завіса – на сцені ансамбль бандуристів училища культури і мистецтв, на заднику висвітлюється пам’ятник Шевченку в Луцьку. 

 Ведуча. На сцені капела бандуристів «Срібні струни Волині» Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Солістка – заслужена артистка України Галина Кажан. Керівник – заслужений працівник культури України Тетяна Ткач. Диригент – кандидат мистецтвознавства Ірина Дмитрук. Вірші Т. Шевченка, музика О. Герасименко Літературно-музична композиція «Сповідь». 
 Сцена закривається, на авансцену виходять ведучі. 

Ведуча. Коли ми промовляємо Тарас – то чи є такий українець, який би не знав, про кого йдеться. Росіянин не назве Пушкіна Олександром, француз Гюго – Віктором, англієць Шекспіра – Вільямом… Там – інший вимір, там – відчуття дистанції. 

Ведучий. Вогонь на сторожовій вежі Шевченка не згасає ніколи. Коли ми необачно віддалялися від нього – більмами бралися наші очі, полуда заступала шлях. Отоді мали те, що мали. 

Ведуча. По-народному глибинне шевченківське слово – то невичерпна скарбниця поетичної мудрості й краси. Слово, яке не спів¬відноситься з його Словом, – нічого не варте. До Шевченка треба доростати всім життям. Його геній розрісся, як дерево, простягнувши крону над віками.

Ведучий. І ми приходимо до Тараса, як до української святині, аби набратися снаги, очиститися перед неповторним світом його дум, пройнятися і причаститися великою вірою в «правду між людьми» і майбутнє українства. 

Ведуча. Шевченко універсальний. Його «Кобзар» – то нетлінна книга, духовний храм, за розкриллям поезії якого – велич і краса народу нашого, підняті ним на найвищу височінь. Його «Кобзар» лежить поряд із хлібом, а пісні велета вишиті на рушниках. 

 Сцена відкривається. На заднику сцени почергово демонструються пам’ятники Тарасу Шевченку, зведені в Україні та світі. 

2. Ведучий. Вірш Т. Шевченка, музика Стеценка «Плавай, плавай, лебедонько» Виконує солістка обласної філармонії Ірина Котлицька 

3. Ведуча. Петро Ніщинський «Закувала та сива зозуля» Виконує чоловічий хор Маневицького РБК. Керівнк Ігор Гончарук. 
 
4. Ведучий. «Чи ми не зійдемося знову» Виконує народне аматорське тріо бандуристок «Лелія» Луцького РБК 

5. Ведуча. Вірш Т. Шевченка, музика «Садок вишневий коло хати» Виконує солістка обласної філармонії, Народна артистка України Зоя Комарук. 

6. Ведучий. Яків Степовий. Прелюд пам’яті Т. Г. Шевченка Виконує академічний камерний оркестр «Кантабіле» Волинської обласної філармонії. Художній керівник та диригент – народний артист України Товій Рівець. 
 
7. Ведуча. На сцені – народний аматорський ансамбль танцю «Волинянка» Палацу культури міста Луцька. Керівник – заслужений працівник культури України Олег Козачук. «Козацький танець». Ведуча. Українці, братове, усіх поколінь Долітає до зір – ми народ, а не маса. І немає на світі кількох Україн, Де засіяно слово і думи Тараса. 

8. Ведучий. Вірші М. Бойко, музика М. Свидюка «Моя Україно». Виконує Зоряна Нестерук. Керівник – заслужена артистка України Алла Опейда. 

 На заднику сцени знову зображення пам’ятника в м .Луцьку. 

9. На сцену виходять актори академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка та Волинський державний академічний народний хор. Виконується літературно-музична композиція на вірш Віталія Клімчука «Величні Дніпрові хвилі». 

 1 актор. Величні Дніпрові хвилі 
 Крізь щедрий вкраїнський лан 
 Долають щоденні милі
 Із серця моїх краян. 
 Джерелицею-водою 
 Полуду з своїх очей 
 Знімаємо ми з тобою 
 І сповнюємось ідей. 

 2 актор. Отих, за які Тарасу
 Прийшлося тримать отвіт
 За свято і будні наші, 
 За здравницю многих літ. 
За мислі свого пророка, 
 Що свідком у кожну мить
 Всевидящим мудрим оком 
 Зорею для нас горить. 

 3 актор. Ідемо, немов на сповідь, 
 До свого Дніпра-ріки,
 Де ласку й добро, мов повінь, 
 Несе нам через віки.
 Притоками та річками 
 Вливаємось в мудрий плин, 
 Бо вірними все ж шляхами 
 Веде нас Вкраїни син. 

 1 актор. Повсюди дзвінким струмочком
 Пробудження йде пора… 
 І ми, як усі, так хочем 
 Дійти до свого Дніпра. 
 Дійти до свого пророка 
 Відчуть благодатну мить. 
 Реве та стогне Дніпр широкий,
 Щоб розбудити всіх, хто спить. 

 Звучить «Реве та стогне Дніпр широкий». Всі співають. 
 Виходять ведучі. 

Ведучий. Дорогі краяни, шановна українська громадо! Програма концерту, присвячена 198-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка, завершена. Ведуча Ми щиро вдячні вам за увагу. Нехай гордий український дух Великого Кобзаря перебуває завжди з нами! 

Ведуча. Нехай вогонь його слова запалює в наших душах Віру, Надію, Любов до рідної землі і свого народу! Ведуча. Запрошуємо вас відвідати виставку «Кобзарів» та майстрів народного мистецтва «Уклін Тарасові», що розміщена у фойє театру. 

Ведучий. Організатори заходу управління культури і туризму облдержадміністрації, обласний науково-методичний центр культури. 

Ведуча. У концерті брали участь: актори обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка; вокальний чоловічий квартет «Акорд» (керівник – заслужений діяч мистецтв України Андрій Гордійчук); волинський державний академічний народний хор (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Олександр Стадник, хормейстер Володимир Єфименко, керівник оркестру – заслужений артист України Ростислав П’ятачук).

  Ведучий. Режисери концерту – заслужений діяч мистецтв України – Петро Ластівка, Любов Рожнова, Ніна Фурдило, Віталій Клімчук. 

 Ведуча. Ведучі концерту – Ігор Гончарук та Ніна Фурдило. Ведучий. Режисери концерту – Любов Рожнова, Петро Ластівка – , Ніна Фурдило, Віталій Клімчук.
 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"