Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Онлайн-семінар "Імплементація Конвенції про охорону НКС"2024.02.22 16:35

 22 лютого 2024 року відбувся онлайн-семінар «Імплементація Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини 2003 року на національному рівні: підсумки та перспективи». Метою даного семінару є інформування Міністерства культури та інформаційної політики України про проведену роботу впродовж 2023 року та обговорення подальших планів діяльності на 2024 рік. До участі були запрошені зацікавлені організації та регіональні органи влади, які опікуються даними елементами, брали участь і фахівці Обласного науково-методичного центру культури. 
  З вітальним словом до учасників звернулися Ростислав Карандєєв – тимчасовий виконувач обов’язків Міністра культури та інформаційної політики України, К’яра Децці Бардескі - керівник Бюро ЮНЕСКО в Україні, Мар’яна Томин – директор Департаменту культурної спадщини, які акцентували увагу на важливості активізації роботи у сфері нематеріальної культурної спадщини. Спікерами на семінарі були представники Експертної ради: Анастасія Козяр, завідувач сектору нематеріальної культурної спадщини Департаменту культурної спадщини та Тетяна Слободянюк, головний спеціаліст сектору. Ними були підведені підсумки роботи за 2023 рік та визначено пріоритетні напрямки роботи на 2024 рік, а саме популяризація НКС національному та міжнародному рівнях, розвиток освітніх програм на основі методології проєкту «Навчатися та вчитися за допомогою НКС», порядок моніторингу та ведення Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, відповідно до нової редакції, роль недержавних організацій в охороні НКС. 
  На семінарі було продемонстровано роль недержавних організацій в охороні НКС, зокрема діяльність ГО «Алєм», в охороні елемента НКС, включеного до Репрезентативного списку ЮНЕСКО, «Кримськотатарський орнамент Орьнєк та знання про нього» (Есма Аджієва, голова ГО «Алєм») та досвіди роботи громад Донецької та Луганської областей по охороні НКС у надзвичайних ситуаціях, інвентаризація на прикладі елемента «Обряд «Гоніння гадюк». 
  Про роль обласних центрів народної творчості/центрів культури в охороні НКС розказав директор Буковинського центру культури і мистецтва, в.о. голови Всеукраїнської ради директорів обласних центрів народної творчості при МКІП – Микола Шкрібляк. 
 Організатори семінару відповіли на численні запитання представників зацікавлених організацій та регіональних органів влади щодо майбутніх перспектив у пошуках, дослідженнях, охороні елементів НКС. 

 Наталія ГРАБАРЧУК, 
провідний методист 
з охорони НКС ОНМЦК






 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"