Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

«Крути. Їх бій триває»2024.01.26 14:18

 29 січня є особливим числом на календарі. Це день пам’яті Героїв Крут, вікопомний день, що став підґрунтям для відродження незалежної України. У цей день ми складаємо глибоку шану героїзмові юних провісників української нації, які понад сто літ тому першими поклали свої голови за незалежність і гідність нації. 
 Знати історію своєї держави, її звитяжну боротьбу, перемоги і причини поразок – це не чиясь забаганка, це необхідність аби перемагати і бути свідомими того, що її «не засвоєні» уроки мають властивість повертатися. 
 Українські події, від лютого 2014 року і по нинішній час, принесли в історію і нові Крути, і нових національних Героїв. У великій сучасній битві за незалежність України українці стали прообразом справжнього лицарства, що несе в собі найкращі традиції і цінності, стверджуючи слова: «Нація, існує доти, допоки є сини і доньки, здатні на найвищу за неї жертовність». Україна має таких – це герої Небесної Сотні, герої АТО і ООС, Донецькі кіборги, герої Іловайська і легендарного батальйону «Азов». Це українці, що голіруч спиняли рашистські танки. Це тисячі добровольців, волонтерів, воїнів Сил Оборони України, які на весь світ продемонстрували мужність, гідність і відданість національній ідеї – жити у вільній, демократичній Україні і жити без росії. 
 Тоді, у 1918 році, ціною власного життя київські студенти, найстаршому з яких було 23, а наймолодшому 16 років, на чотири дні призупинили наступ більшовицької росії на Київ і за цей час, уперше в XX столітті, Україна проголосила незалежність: утвердила державні кордони, мову, гроші, символіку – герб, гімн, прапор, домоглася визнання світової спільноти. Постала держава, яка упродовж трьох наступних років не припиняла боротьби за власне буття. 
 Подвиг студентства під Крутами – це не лише важливе історичне минуле нашої держави, це символ справжнього патріотизму, героїзму та самопожертви і відданості ідеям незалежності, який завжди нагадуватиме про цінність свободи та важливість захисту національної ідентичності.  Обов’язковість сучасників – не лише вшановувати пам’ять юних Героїв, що встояли під Крутами, а й розуміти глибинність їх жертовного вибору, бо усі вони виросли з української землі, окропленої великою кров’ю і просоченої до неї святою любов’ю. 
 Пропонуємо переглянути відеозапис театралізованого заходу «Крути. Їх бій триває» та «побувати» на виставці «Так загартовувалась українська воля», присвячених 100-річчю бою під Крутами, що у 2018 році, чи не вперше на той час, організував і провів Обласний науково-методичний центр культури. 
 У тематичній програмі брали участь кращі аматорські колективи та окремі виконавці Волині. Виставка була створена Обласним науково-методичним центром культури спільно з ГО «Волинське обласне громадське товариство політичних в’язнів і репресованих, Волинським краєзнавчим музеєм та обласною бібліотекою для юнацтва. 
 З вірою в перемогу українського народу залишаймося невгамовними у своїх зусиллях вшановувати історію та доблесний спадок України!

 "Крути. Їх бій триває", відеозапис тематичного заходу присвяченого 100-річчю бою під Крутами, що в 2018 році, організував та провів Обласний науково-методичний центр культури (за посиланням)
 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"