Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Кращі серед клубних закладів2023.12.14 15:24

На виконання наказу Міністерства культури України від 30.06.2017 р.               № 619, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 24.06.2017 р. за                № 900/30768 «Про затвердження Положення про Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості» та наказу управління культури з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації від 28.03.2023 №39 «Про проведення I (регіонального) етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості», з метою удосконалення та активізації діяльності клубних закладів у сільській місцевості, привернення уваги державних органів влади до проблем села, пошуку нових форм і методів культурного обслуговування сільського населення у Волинській області протягом 2023 року проходив І регіональний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості.

У творчому суперництві першого етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу у Волинській області  брали участь близько 600 сільських клубних закладів,  що увійшли до складу 54  територіальних громад.

Належну роботу з організації огляду-конкурсу проведено в районах області: Луцькому, Ковельському, Камінь-Каширському, Володимирському. Інформаційно-аналітичні довідки та інші подані матеріали, згідно рекомендацій Обласного науково-методичного центру культури, містять вичерпну аналітичну інформацію щодо стану сфери культури на місцях, реалізації інноваційних культурно-просвітницьких та дозвіллєвих проєктів, розвитку усіх видів і жанрів аматорського мистецтва та культурно-дозвіллєвої сфери.

Упродовж цього часу Обласний науково-методичний центр культури,  гуманітарні відділи територіальних громад спрямовували хід огляду-конкурсу, вели моніторинг діяльності сільських клубних закладів, надавали їм методичну та практичну допомогу, узагальнювали і поширювали кращий досвід роботи шляхомпроведення семінарів-практикумів, вебінарів, стажувань, виїздів на місця, підготовки та поширення методичних видань.

Обласний та районні оргкомітети відзначили значну роль сільських клубних закладів області у творенні загальнонаціонального культурного простору, примноженні духовної скарбниці українського народу, пошуку нових, інноваційних відповідних часу і вимогам сучасності форм роботи, створенні необхідних умов для різноманітного спілкування людей, наданні якісного культурного продукту.

У рамках огляду-конкурсу здійснювалися різноманітні заходи, проєкти, які сприяли  активізації та вирішенню проблем, що стосуються  утримання закладів культури села, поліпшенню матеріально-технічної бази, кадрових питань. Актуальні питання діяльності заслуховувалися на засіданнях гуманітарних відділів, відділів культури, виконкомах територіальних громад, щомісячних нарадах у всіх територіальних громадах області. Досвід кращих сільських клубних закладів висвітлювався у засобах масової інформації, соціальних мережах, вивчався на семінарах-практикумах тощо.

Керуючись «Положенням про Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості», структурні підрозділи у сфері культури територіальних громад області подали на розгляд обласного журі інформаційно-аналітичні матеріали просільський клубний заклад – переможець І регіонального етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу в територіальній громаді та узагальнюючу інформаційно-аналітичну довідку про підсумки проведення огляду-конкурсу вгромаді.

Аналіз зібраних матеріалів свідчить про те, що Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості став дієвим стимулом для реалізації багатьох культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на духовне відродження села, поліпшення культурного обслуговування сільської громади. До культурно-дозвіллєвої діяльності залучені різновікові групи населення, підвищився художній рівень аматорських колективів, активізувалась робота клубних формувань. У багатьох установах  покращилася матеріально-технічна база, створені належні умови для розвитку усіх видів і жанрів аматорського мистецтва, збереження традиційної народної культури, творчих об'єднань та клубів за інтересами. Сільські клубні заклади області мобілізували свій творчий та організаційний потенціал, чим привернули увагу органів місцевого самоврядування до вирішення культурно-мистецького життя сільської громади в сучасних умовах.

Обласне журі огляду-конкурсу, детально опрацювавши представлені підсумкові матеріали, враховуючи діяльність клубних формувань, різноманітність форм культурно-дозвіллєвої роботи, системність, змістовність та результативність роботи, новаторство, участь у всеукраїнських, обласних культурно-мистецьких заходах, проєктах, співпрацю з освітніми закладами, громадськими організаціями, висвітлення практики й досвіду роботи закладу в засобах масової інформації, позитивний досвід діяльності сільських закладів культури зі зміцнення матеріально-технічної бази, залучення коштів з різних джерел фінансування, визначило переможців огляду-конкурсу.

 Рішенням обласного журі, переможцем І регіонального етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості визначено Будинок культури с. Липини Підгайцівської територіальної громади Луцького району Волинської області. Друге місце було присуджено трьом клубним установам: Будинок культури с. Гірка Полонка Боратинської сільської ради, Будинок культури с. Журавичі Ківерцівської міської ради, Будинок культури с. Шклинь Городищенської сільської ради. Третє місце вибороли  п’ять клубних закладів області: Будинок культури с. Веселе Торчинської селищної ради, Будинок культури с. Киселин Затурцівської сільської ради, Будиноу культури с. Копачівка Копачівської сільської ради, Клуб с. Язавні Самарівської сільської ради, Клуб с. Радовичі Павлівської сільської ради.

 Приймачук  Ю.С.  – провідний методист ОНМЦК


 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"