Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Відбувся Восьмий міжнародний фестиваль українського фольклору «БЕРЕГИНЯ»2018.08.14 12:04

Проект «Берегиня» – надзвичайно важлива, неординарна і самобутня культурно-мистецька подія не лише для Волині, а й усієї України. 

До Луцька з’їхалися колективи з усіх куточків України, художні колективи зВінничини, Донеччини, Закарпаття Запоріжжя, Івано-Франківщини, Київщини, Львівщини, Миколаївщини, Рівненщини, Сумщини, Харківщини, Хмельниччини, Черкащини, Чернігівщини, Чернівеччини, міст Кропивницького, Києва,  колективи із закордону – Словаччини, Білорусі,  Франції, а ще кращі колективи з усіх районів та міст області.

Організатори фестивалю – Обласний науково-методичний центр культури, управління культури, з питань релігій та національностей, за підтримки Волинської обласної державної адміністрації, Волинської обласної ради, Луцької міської ради та Міністерства культури України. Восьмий Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня» розпочався із спільної молитви всіх учасників у Свято-Троїцькому кафедральному соборі. Традиційна святкова хода до Луцького замку, де відбулося урочисте відкриття «Волинь, благословенна ти в віках»,  цьогоріч стала особливою, наповненою багатством автентичних пісень, колоритом та яскравістю етнографічних куточків, які були розміщені установами культури районів та міст області. 

У цьому році в Фестивалі брали участь понад 2000 тисячі талановитих людей – колективів, виконавців, які бережуть як родовідну пам’ять українську пісню, історію і волелюбний дух українців.

У всі дні фестивалю панував український фольклор – наша міць, наш генетичний код, зашифрований у піснях і обрядах, звучала «жива пісня» та музика, саме та автентична, з якої ми і черпаємо силу і натхнення.

Художні колективи, що приїхали на фестиваль показували дійства календарної обрядовості літньо-осіннього циклу «Від зажинок до Пречистої», співали козацьких, повстанських, стрілецьких пісень, балад, дум, своєю творчістю сприяли формуванню патріотизму та національного світогляду громадян, почуття гордості за свій народ та  готовності стати для його оборони.

Фестивальні дійства проходили не лише в Луцьку, а й у славному своєю історією містечку Берестечку, де відбулася мистецька театралізована програма «Козацька слава у віках»; у Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької слави»; всі учасники були задіяні в мистецькому дійстві «Вовчак – Волинська Січ» в урочищі Вовчак Турійського району, де зродилась Українська Повстанська Армія.

Під час фестивалю, у Волинському краєзнавчому музеї, відбулася науково-практична конференція «Народна творчість українців у просторі і часі» за участі відомих українських науковців,  фахівців галузі культури. 

В рамках фестивалю пройшов конкурс інструментального виконавства «Ой, заграйте музиченьки», у якому брали участь 14 колективів троїстих музик з України та Волинської області, всього понад 150 учасників.

На конкурсі панувала своєрідна атмосфера радісних емоцій, що линула від виконання народної музики колективами-учасниками, які трепетно бережуть прадавні традиції українського музикування.

Перші місця серед традиційних інструментальних колективів здобули народні аматорські ансамблі: «Хустяни» із Закарпатської області та «Награш» Ковельського міського народного дому «Просвіта». Серед сільських троїстих музик: ансамбль народної музики «Медодзвін» Любешівського районного будинку культури та «Велимецькі  соловейки» клубу с. Велимче Велимченської об’єднаної територіальної  громади.

Своє самобутнє мистецтво в концертній програмі «Сторонойко моя мила» дарували волинські аматорські фольклорні колективи, вперше на фестивалі «Берегиня» відбулося дитяче святково-обрядове дійство «Обжинковий віночок сплетемо», у якому брали участь кращі дитячі колективи  з області та гості фестивалю.                    

 Невід’ємною важливою частиною Восьмого Міжнародного фестивалю українського фольклору «Берегиня» стали виставки майстрів народного мистецтва «Від роду і до роду. Народне мистецтво Волині» та «Волинське подвір’я», що вразили своїм розмаїттям, кожна річ, виготовлена волинськими майстрами, несла у собі генетичний досвід поколінь, вирізнялася самобутністю. Окрасою цього мистецького проекту були зразки традиційного народного вбрання із всіх куточків Волині, яким більше ста років.

Найхарактерніші зразки традиційної культури українців були  представлені на ярмарці «Волинське подвір’я» майстрами з міста Решетилівки Полтавської області (решетилівське ткацтво та вишивка білім по білому), м. Кроливця Сумської області (кролевецьке переборне ткацтво), з смт Петриківки Дніпропетровської області (петриківський розпис), міста Косова Івано-Франківської області (косівська  кераміка), міста Вараша Рівненської області (різьба по дереву), міста Тернополя (традиційне гончарство)  із міста Запоріжжя (ювелірні прикраси-обереги та інші вироби).

Поряд з майстрами із областей нашої України  свої роботи представили майстри волинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, що були  високо оцінені всіма відвідувачами фестивалю «Берегиня».

Всього у ярмарку брали участь 140 майстрів  з Волині та різних регіонів нашої країни.

Золотим вінцем Фестивалю став грандіозний гала-концерт «Уклін тобі, Україно!», за участі – Волинського академічного державного народного хору, заслуженого артиста України, кобзаря-бандуриста Тараса Силенка, народного артиста України Валерія Маренича, заслуженої артистки України Алли Опейди, кращих художніх колективів області.

На фестивалі панувала атмосфера українського духу, це відкриття духовних кордонів України, відродження тих пам’яток, у яких втілений сакральний зміст нашої волелюбної нації.

Маємо надію, що  через три роки, фестиваль знову повернеться, щоб із новим запалом любові до землі, що нас зродила, вклонитися високому народному мистецтву, що тримає нас на світі українцями.



















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"