Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Свято Соборності – день народження держави2016.01.26 15:11

Організатори святкових заходів – управління культури облдержадміністрації, Обласний науково-методичний центр культури.

Рівно 97 років тому, 22 січня 1919 року, був проголошений Акт возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в одну єдину і соборну державу. Відзначати на державному рівні це свято почали лише у 1999 році.

Щороку, у Луцьку, окрім символічного “живого ланцюга” та панахиди за загиблими, що боролися за незалежність та єдність нашої держави, відбуваються урочистості. Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, вітаючи усіх присутніх зі святом Соборності України, провів екскурс в історію цього важливого дня і побажав: “Нехай паростки національної єдності міцно проростуть у серці кожного, стануть символом щастя і щитом від усього злого задля злагоди, добра та міцності наших переконань, задля процвітання нашої батьківщини”.

         До привітань приєднався і голова Волинської обласної ради Ігор Палиця. Він сказав: “Я хочу, щоб в день незалежної, соборної, єдиної України ми знали, що у нас є шанс збудувати таку Україну, про яку мріяло багато поколінь українців. Але для цього ми повинні припинити звинувачувати один одного, припинити політичну боротьбу за владу і почати розвивати нашу державу. Досить розчарувань Україні, ми сильні. Це ми показали на Майдані, за це борються наші сини в зоні АТО. Ми повернемо цілісність України, повернемо Схід і Крим. Ми вміємо економічно правильно жити за законами, ми зможемо створити таке життя, що вони самі вийдуть на референдум і захочуть бути в складі української суверенної держави”.

Тематичний концерт до Дня Соборності було вибудовано поєднанням літературно-музичної композиції у формі прологу силами аматорів Ківерцівського районного будинку культури й окремих виконавців та колективів, де органічно поєдналась фольклорна тема народження держави із Різдвом Христовим. Хореографічна композиція «Ой радуйся, земле!» у виконанні народного художнього колективу ансамблю народного танцю  «Радість» Палацу учнівської молоді м. Луцька знайшла продовження в колядках та віншуваннях фольклорного гурту гімназії №18. Різножанрову палітру мистецького видовища продовжили поетеса Ніна Горик, солістка Луцького РБК Галина Конах, народні аматорські вокальний квартет «Соколи» Ківерцівського РБК, народної музики «Любо» Рожищенського НД «Просвіта» та оркестр народних інструментів Рожищенської дитячої музичної школи, народний аматорський вокальний ансамбль «Жайвір» Старовижівського РБК, народний аматорський камерний хор працівників культури Луцького району та інші виконавці.

У фойє театру діяла тематична виставка присвячена історії становлення держави підготовлена силами Обласного науково-методичного центру, Волинського обласного краєзнавчого музею та Волинської обласної універсальної бібліотеки імені О. Пчілки.

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"