Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Кобзар збирає всіх до гурту2015.03.10 10:12


9 березня, з нагоди 201-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка в Луцьку відбулася літературно-мистецька година “Нас гуртують думки Кобзаря”.

Кілька сотень лучан прийшли на площу до пам'ятника Т. Г. Шевченка, що на проспекті Волі, аби віддати шану видатному українському поету. Серед них — Луцький міський голова Микола Романюк, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кудрявцев, перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик, депутати обласної та міської рад, представники влади та громадських організацій.

 Розпочалися урочистості з покладання квітів до монумента великого Кобзаря. Про безсмертну могутню силу його таланту, гостроту слова та самовіддану любов до своєї Батьківщини й народу говорили у виступах науковці та громадські діячі. Під час митецького дійства звучало невмируще поетичне слово Кобзаря у виконанні знаних поетів краю.

                Традиційно, лучани на площу прийшли з власними “Кобзарями”. Наймолодшій учасниці акції “Мій Кобзар” - 2 рочки, найдавніші видання датовані 1840-го та 1906-го років. Всім учасникам акції було вручено нові “Кобзарі”. Третій рік поспіль лучани йдуть до Шевченка зі своїм «Кобзарем». Цю акцію ОНМЦК підтримано в районах і містах Волині, Рівного, Хмельницька, Києві.

                Завершились урочистості спільним виконанням Державного Гімну України та “Заповіту” Шевченка.

Згодом в облмуздрамтеатрі відбулось літературно-мистецьке дійство “Уклін Тарасові”, яке розпочалось композицією «Шлях до Тараса» у виконанні капели бандуристів «Срібні струни Волині» Волинського державного училища культури і мистецтв імені І. Стравінського (керівник Ірина Дмитрук). У святковому дійстві взяли участь артисти Народного театру «Гармидер» Луцького РБК (кер. Р.Порицька), які змогли по-новому прочитати безсмертні Тарасові рядки. Також у програмі концерту взяли участь колективи із Ківерцівського  та Рожищенського РБК, дует «Душа Волині» у складі Алли Опейди та Вячеслава Судими, хореографічний ансамблю «Волинянка» (кер. О.Козачук) та духовий оркестр і хор ВДУКіМ.

Урочистий фінал мистецької імпрези завершився переконливо-спільним виконанням залу та артистів шевченківського твору «Реве та стогне Дніпр широкий».

Літературно-мистецький мітинг біля пам’ятника Т.Шевченку та тематичний концерт «Уклін Тарасові» було організовано управлінням культури Волинської обласної державної адміністрації та Обласним науково-методичним центром культури.











 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"