Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Ювілей Волинської області2014.12.05 13:02

У фойє театру діяла виставка “Волинь-75”. Присутні могли ознайомитись з презентаційними матеріалами провідних підприємств краю.

Особливе місце на виставці зайняли волинські короваї «Синам, які боронять рідну землю, щоб врожаями колосилися жита», які передадуть бійцям, котрі на Сході країни борються за єдність та незалежність України. Окрасою виставки стали старовинні вишивані рушники з Волинського краєзнавчого музею.

Перед початком урочистої частини присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто боровся за волю та незалежність України.

З вітальним словом до учасників урочистостей звернувся голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, зачитав вітання від Президента України Петра Порошенка, вручив нагороди. Звернувся до присутніх і голова обласної ради Валентин Вітер, який зачитав вітальну адресу від Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, привітав присутніх з ювілеєм.

Завершились урочистості з нагоди 75-річчя створення Волинської області тематичним концертом, у якому брали участь кращі професійні та аматорські колективи області.

Розпочалося дійство із вокально-хореографічної композиції «Волинський край» у виконанні Волинського державного академічного народного хору, задавши святково-історичної тональності культурно-мистецькому заходу. Заслужена артистка України Алла Опейда та заслужений працівник культури України Вячеслав Судима виконали пісню О.Синютіна на вірші І.Корсака «Волинсько-Галицьке князівство». Сторінку козацької минувшини відтворив піснею на слова Т.Шевченка «Ой чого ти почорніло зеленеє поле» народний аматорський фольклорний ансамбль «Намисто» Ковельського МНД «Просвіта» (керівник Наталія Гончар).

 Тему національно-визвольної боротьби волинян висвітлено у повстанських піснях, які виконали чоловічий вокальний квартет «Акорд» (керівник – заслужений діяч мистецтв України Андрій Гордійчук) та народний аматорський фольклорний колектив «Терниця» Ківерцівського РБК (керівник Алла Кірик).

Волинь багата різнобарвним фольклорним мистецтвом. На головній сцені області його представили: заслужений народний ансамбль пісні і танцю України  «Колос» (художній керівник і директор – народний артист України Олександр Огородник), хорова група народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Барвінок» Ківерцівського РБК (керівник Оксана Поян) та народний аматорський фольклорний колектив «Криниця» БК с. Видерта Камінь-Каширського району (керівник Валентина Зубач).

Емоційний сплеск викликав у залі виступ маленького хлопчика Владислава з села Гайове Ківерцівського району, тато якого нині перебуває в зоні АТО. Майже щовечора вони спілкуються – тато вмикає мобільний телефон на голосне звучання і Владислав читає його побратимам вірші Тараса Шевченка. Хлопчик і цього разу патріотично виголосив пророчі слова Кобзаря:

                                    «… І на оновленій землі

                                     Врага не буде, супостата!

                                     А буде син, і буде мати,

                                     І будуть люде на землі!»    

    Зал дружно підтримав заклик хлопчика   «Слава Україні!»  одностайним «Героям слава!».     

Хореографічна композиція «Мамо не плач» у постановці В’ячеслава Лопанова, яку  виконав танцювальний дует Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського мистецьки підняв тему материнського горя за загиблими синами на майдані та на Сході держави, надії на краще мирне майбутнє.

Високу майстерність виконання продемонстрував зразковий аматорський ансамбль танцю «Волиняночка» Палацу культури міста Луцька (керівник Олена Козачук).

Урочисто і натхненно завершив мистецьке дійство соліст Волинської обласної філармонії, лауреат національної премія України імені Тараса Шевченка, народний артист України, Герой України  Василь Зінкевич у виконанні  якого прозвучали «Розквітай, Волинь» та «Новий день над Україною».

Всі учасники та глядачі у фіналі концерту дружно виконали візитівку області пісню Степана Кривенького «Волинь моя», святково та урочисто прозвучав державний Гімн України.

Організатори культурно-мистецького дійства – управління культури Волинської облдержадміністрації, Обласний науково-методичний центр культури.

 

 

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"